Pilot Books - Zile barbare (autor William Finnegan)
Descriere
Carte laureată a Premiului Pulitzer 2016 la categoria „Autobiografie”
Titlu original: Barbarian days
Traducător: Paul Slayer Grigoriu
Ediție: paperback, I 2020
Număr de pagini: 408
Format: 16,5 x 23,5 cm
ISBN: 978-606-94843-5-7
Zile barbare nu este doar povestea unei vieți de surfer, este o autobiografie intelectuală, o istorie socială a deceniilor 60 - 80, un road movie literar și o explorare extraordinară a unui sport atât de exact și atât de puțin înțeles.
Totul a început când Finnegan a descoperit surful, în anii copilăriei petrecuți pe plajele californiene și ulterior în spectaculosul Hawaii, în vremea în care producătorii americani descopereau „decorurile naturale” ale celebrelor insule - tatăl autorului a fost producătorul serialului TV Hawaii Five-O. Mânat de un spirit aventuros și o curiozitate ieșite din comun, tânărul avea apoi să vâneze valuri în lumea largă, ani la rând, începând cu insule din Pacificul de Sud, apoi Australia, Asia, Africa, coasta de vest a Europei și culminând cu coasta de est a SUA. Oamenii pe care îi întâlnește nu fac însă parte dintr-un decor exotic, autorul trăind alături de ei fiecare moment al zilei, îndrăgostindu-se de simplitatea vieții de pescar din insula Samoa, de valurile legendare de pe Maui, de locuitorii coastelor australiene, de tinerii revoltați din Africa de Sud.
Memoriile lui Finnegan sunt descrierea lucidă a unei pasiuni care l-a impulsionat, de-alungul anilor, să se cunoască pe sine și să devină jurnalistul, reporterul de război și scriitorul de mai târziu.
Când citești cartea acestui om despre valuri și oceane e ca și cum l-ai citi pe Hemingway povestind despre luptele cu tauri, pe William Burroughs despre substanțe interzise (droguri) sau pe Updike despre adulter...o poveste despre maturizare, oglindită în luciul plăcii de surf dată cu rășină.
Sports Illustrated
Finnegan a adus surful în pragul explorării filozofice. Cine ar fi știut că tipii ăia de acolo, de pe valuri, erau exploratori existențialiști?
The Guardian
Ar fi putut fi doar o bună carte despre sport, dar, de fapt, este o minunată poveste despre curaj. Cu ritm, umor, dureri și speranțe, cartea asta dezbracă surful de imaginile-clișeu pe care le vedem în filme - tineri atletici, cu părul decolorat de soare, cărând sexy-neglijent o placă sub braț - și îl arată exact așa cum e: o luptă cu teama, cu neputința, cu revolta, cu natura. Totul de la egal la egal, prin experiențele unui copil rămas copil liber și când devine adult. Te face să râzi și să plângi puțin.
Liviana Conțelman – jurnalist
O poveste extraordinară despre o pasiune de o viață, despre libertate și aventură, o poveste care rezonează cu surferii, dar și cu cei neinițiați.
Mihai Ghiță, instructor de surf
Elogiu al căutării perfecțiunii, Zile barbare acoperă toate aspectele esențiale din cultura, filosofia și stilul de viață a riderilor de valuri.
Tiberiu Balica, fondator SupAcademy
Surferii au o vorbă – «În fața valului, toți suntem egali». Este un superb îndemn la smerenie, dar și la luptă.
Ascendis
WILLIAM FINNEGAN, jurnalist la New Yorker, a devenit cunoscut pentru reportajele sale din zone de conflict din întreaga lume, în anii războaielor din Somalia, Sudan, Mexic, America Latină sau Africa de Sud.
Este autorul volumelor Cold New World, A Complicated War, Dateline Soweto și Crossing the Line și laureat a numeroase premii jurnalistice. În 2015, Finnegan a surprins pe toată lumea când a publicat autobiografia Zile barbare, dezvăluind nu numai pasiunea de-o viață pentru surf dar și un incontestabil talent literar. Volumul a intrat direct în topul New York Times iar un an mai târziu a primit Premiul Pulitzer pentru Autobiografie. În prezent, Finnegan lucrează și locuiește la New York dar mai are timp și de surf.
Caracteristici
Recenzii
Nu au fost găsite recenzii