Cum să interpretăm indiciile și semnele din natură
Tristan Gooley
Titlu original: The walker’s guide to outdoor clues and signs
Traducător: Cristina Maria Sasu
Ediție: paperback, I 2023
Număr de pagini: 352
Format: 16,5 x 23,5 cm
ISBN: 978-606-95584-3-0
Acest bestseller este rezultatul a douăzeci de ani de experiență de drumeție și șase ani de instructaj, cercetare și scriere. Un ghid foarte consistent care cuprinde peste 850 de indicii și semne, precum și reguli pentru orientarea în natură, inclusiv predicții meteo, drumeții pe coastă, plimbări prin oraș sau pe timp de noapte și multe altele.
GHIDUL DRUMEȚULUI acoperă subiecte precum cititul stelelor, înțelegerea comportamentului animalelor, interpretarea vremii și găsirea direcției fără busolă. Gooley subliniază importanța observației și împărtășește sfaturi și tehnici practice pentru îmbunătățirea simțurilor naturale. Cartea este o resursă valoroasă pentru orice interesat de explorarea și supraviețuirea în natură.
Ionuț Zincă, antrenor de orientare sportivă
În era internetului și a aplicațiilor cu GPS, GHIDUL DRUMEȚULUI ne ajută să întelegem natura și să fim mai conștienți de ceea ce ne înconjoară. Prin intermediul informațiilor regăsite aici, vom avea parte de experiențe mult mai complexe și mai profunde.
Silviu Bălan, ghid Montan, fondator TabereSiCircuite.ro
Tristan Gooley abordează subiectul într-un fel unic – el nu vede orientarea în natură ca pe o tehnică de supraviețuire în condiții vitrege, ci ca pe un mod de a înțelege și de a ne conecta cu lumea din jur. Vom deveni fascinați de toate acestea în momentul în care ne ridicăm privirea de pe smartphone, GPS sau hartă și ne punem banala întrebare Eu în ce direcție mă uit?
Idler Magazine
În aer liber, toate elementele naturii ne oferă indicii, fiecare plantă, animal, nor sau stea este un semn și face parte din harta noastră.
Tristan Gooley
Parcă ni s-a oferit un fel de text magic...de neprețuit și plin de revelații.
Sunday Times
Ghidul perfect în legătură indiciile de orientare pe care ni le pot oferi pământul, luna, stelele, copacii, plantele, animalele, cerul și norii – atunci când știm ce să căutăm.
The Times
Și-a petrecut ani de zile căutând indicii și semne din natură, pretutindeni în lume, și a fost poreclit ‘Sherlock Holmes al naturii’.
BBC
Tristan Gooley este autor și specialist în orientare în natură. În 2008 a înființat propria școală de orientare în natură. Cărțile sale, unice prin conținutul lor, au devenit bestseller-uri internaționale și au câștigat numeroase premii: The Natural Navigator (2010), The Walker’s Guide to Outdoor Clues & Signs (2014), How to Read Water (2016), The Secret World of Weather (2021) and How to Read a Tree (2023).
A scris articole pentru The Sunday Times, The New York Times, Wall Street Journal, BBC și numeroase alte reviste.
Gooley a condus expediții pe cinci continente, a urcat pe munți în Europa, Asia, Africa, a traversat în ambarcațiuni de dimensiuni reduse oceane și mări, a pilotat avioane în Africa și la Polul Nord. I-a însoțit la drum pe tuaregi, beduini și pe locuitorii din Borneo, a învățat de la ei și le-a studiat metodele de orientare în natură.
A călătorit cu o barcă în nordul Oceanului Atlantic pentru a testa metodele de navigare ale vikingilor, experiența s-a materializat într-un articol în revista științifică Nature’s Radar.
Tristan Gooley este singura persoană din lume care a zburat de-a lungul și traversat Atlanticul de unul singur. Datorită performanțelor sale a devenit membru al Royal Institute of Navigation și a Royal Geographical Society.
Gooley călătorește în întreaga lume pentru a ține conferințe și a participa la emisiuni de radio și televiziune precum:The Today Programme, Night Waves, Countryfile, BBC Stargazing Live, Country Tracks, Ramblings, Open Country, Shipwrecks, The One Show, Winter on the Farm and All Roads Lead Home.