Pe 7 Decembrie și 8 Decembrie, Run Transylvania și Federaţia Română de Atletism , alături de Iulia Găinariu și Nicolae Soare, te invită la cel mai util workshop despre alergare, planuri de antrenament și eficiența nutriției.

Iulia, care este principalul obiectiv al acestui workshop?

Acest workshop își propune să îi determine pe oameni prin aspectele pozitive de care pot beneficia în urma unui plan de pregătire bine gândit, dar și să conștientizeze lucrurile mai puțin pozitive care se pot întâmpla în cazul în care alergarea lor este deficitară, incorectă.

Ideea de bază este de a aduce alergătorii mai aproape de educația sportivă, o ramură care, la noi în țară, din păcate, lipsește cu desăvârșire.

Iulia Găinariu este dublă medialiată cu bronz împreună cu echipa României la Campionatul Mondial de Alergare Montană de lungă distanță, Italia 2017 și Polonia 2018, absolventă a Facultății de Educație Fizică și Sporturi Montane cu specializarea Atletism, absolventă a programului de Master în Performanță și Managment Sportiv și deține recordul Maraton Piatra Craiului cu timpul de 4h 21minute.

Cui se adreseaza acest workshop?

Ne adresăm tuturor alergătorilor, indiferent de nivelul lor de pregătire.

Fie că sunt începători sau semiprofesioniști, acest workshop le va oferi informații importante legate de tehnica corectă de alergare, planificarea unui sezon competițional, cum să îți alegi competițiile potrivite etc.

La urma urmei, niciodată nu încetăm să învățăm, iar dacă suntem cu adevarăt pasionați de ceva, atunci investim în acel lucru pentru a deveni mai buni.

Cand este bine să începi pregătirea noului sezon de alergare? Cu ce ar trebuie să începem pregătirea lui?

În mod normal, un sezon competițional se sfârșește toamna.

După o scurtă pauză de la efort, în care acordăm organismului nostru timpul de a se reface, putem începe pregătirea pentru sezonul următor. Pe scurt, acesta trebuie să înceapă cu o încărcătură progresivă, ce trebuie dozată în funcție de obiectivul pe care dorim să îl indeplinim.

De aceea este important să ne definim corect obiectivul și să rămânem „conform planului”.

O să vă dau un exemplu simplu: dacă obiectivul tău inițial era un semimaraton și te-ai pregătit pentru acesta, dar colegii tăi de muncă s-au înscris la maraton și dorești să participi alături de ei, atunci alegerea de a te înscrie la maraton nu va fi cea mai înțeleaptă, pentru că pregătirea ta fizică nu va fi suficientă pentru terminarea unui maraton, în condiții de stres normale pentru organism.


Soare Nicolae Alexandru, partea masculină a acestui workshop, face atletism de la vârsta de 14 ani. În aprilie 2016 s-a calificat la Jocurile Olimpice din 2016 de la Rio de Janeiro, după ce a realizat un timp de 2:18:52 la maratonul de la Hamburg.

La Universiada de la Taipei din 2017, a reușit să obțină locul 2 la proba de 10.000 m, cu timpul de 29:12, în timp ce la proba de 5.000 de metri a obținut locul 4, cu un timp de 14:03. La această ediție a Universiadei, Nicolae Soare a reușit și 2 personal best-uri în cele 4 zile de concurs.

De unde știm la ce competiții să participăm?

Ar trebui să ne întrebăm:

Cât timp liber am?

Cât doresc să sacrific pentru acest obiectiv?

Sunt dispus să ies seara, după job, la o alergare pe vreme mai puțin favorabilă?

Îmi doresc, cu adevărat, asta?

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care ar trebui să ni le adresăm înainte să ne stabilim obiectivul. Când avem răspunsurile, totul va fi mult mai luminat.

Care este cel mai bun moment al zilei pentru antrenament?

Cercetătorii afirmă că, cel mai bun moment de antrenament ar fi la aproximativ 3 h după ce ne-am trezit dimineața. Acest interval de 3h este necesar pentru ca organismul să „ se pună în mișcare”.

Cât de importantă este tehnica de alergare pe plat pentru pregătirea pentru alergarea montană?

Cursele de alergare montană nu înseamnă doar deal și vale. Acestea presupun implicit porțiuni relativ lungi de alergare semi-plată sau pe curbă de nivel.

Cu toate că regulamentul tipicului de cursă de trail/ alergare montană acceptă doar o mică porțiune de asfalt, asta nu înseamnă că nu vei avea parte de drumuri forestiere.

Așadar, alergarea de plat este un element important în cursele de alergare montană și are 3 aspecte importante:

• Te vor menține rapid pe porțiunile plate

• Te vor ajuta la urcare

Te vor face să îți mărești pasul pe porțiunile de coborâre mai puțin tehnică

Perioadele de antrenament viteză este bine să fie făcute în același timp cu cele de anduranță sau separat?

Perioadele de creștere a vitezei urmează unor perioade de acumulare, adică, perioada în care ai lucrat volum.

Volumul se măsoară fie în timp (minute/ ore de antrenament) sau în km (km parcursi). Astfel putem avea o evidență a ceea ce am lucrat .

Idealul ar trebui să fie : ” cum îmi cresc viteza și o mențin o perioadă cât mai lungă” ; echilibrul corect între volum și intensitate este destul de fin, însă nu complicat, dacă înțelegi niște elemente de bază, de aceea, acest seminar își propune să te învețe cum să îți concepi singur acest plan de pregătire și cum să lucrezi singur cu acești parametri.


Invitatul special al acestui workshop este Președintele Federației Române de Atletism, domnul Florin Florea.

Toate detaliile despre program, preț, bilete și kit-ul de participare ale workshop-ului sunt AICI.

Noi ți-am pregătit o serie de surprize 2XU, Chimpanzee Bar și Garmin, cu care te vei întâlni în ambele zile de workshop.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here