Inspirăm și expirăm fără să fim conștienți de asta. Acest lucru se datorează faptului că rata respiratorie, la fel ca pulsul, este controlată de sistemul nervos autonom (SNA).
Frecvența respirației este numărul de respirații pe care o persoană le face pe minut. Rata este de obicei măsurată atunci când o persoană este în repaus
Ritmul respirator este unul dintre principalele semne vitale ale corpului uman. Cu toate acestea, frecvența respiratorie nu este prea des monitorizată.
Viteza, modelul și adâncimea respirațiilor indică cât de bine lucrează corpul pentru a furniza oxigen tuturor organelor și țesuturilor tale vitale.
O rată respiratorie normală pentru un adult în repaus este între 12 şi 20 de respiraţii pe minut. Aceasta poate varia de la persoană la persoană şi te poţi aştepta să fie mai mare în perioadele de activitate.
Fiecare respirație pe care o iei este codificată în variabilitatea ritmului cardiac (HRV). Intervalul de timp dintre bătăile consecutive ale inimii se scurtează ușor pe măsură ce inspiri și se prelungește pe măsură ce expiri.
Dacă ritmul respirator este sub medie, ar putea indica o disfuncție a sistemului nervos central. Dacă ritmul respirator este peste medie, ar putea indica o altă afecțiune de bază. Reţine, dispozitivul tău Garmin nu este destinat utilizării în scopuri medicale, deși te poate ajuta să te cunoști mai bine. Însă, la orice întrebări legate de citirea frecvenţei respiratorii trebuie să răspundă medicul tău sau alt specialist din domeniul medical.
De ce este importantă rata respiratorie?
În timpul efortului, cele mai importante părți ale corpului intră în acțiune: inima și plămânii. Plămânii aduc oxigen în organism, pentru a furniza energie și pentru a elimina dioxidul de carbon, iar inima pompează oxigenul către mușchii care fac exercițiul.
Când faci exerciții și mușchii lucrează mai mult, corpul tău folosește mai mult oxigen și produce mai mult dioxid de carbon. Pentru a face față acestei solicitări suplimentare, respirația ta trebuie să crească de la aproximativ 15 ori pe minut când te odihnești, până la aproximativ 40-60 de ori pe minut în timpul exercițiilor fizice.
De asemenea, circulația ta se accelerează pentru a duce oxigenul către mușchi, astfel încât aceștia să poată continua să se miște.
Indiferent dacă doreşti să creşti gradul de conştientizare, să reduci stresul, să îmbunătăţeşti atenția sau să te pregăteşti pentru somn, exerciţiile de respiraţie sau respiraţia conştientă te pot ajuta.
Pe măsură ce te vei antrena, mușchii tăi vor avea nevoie de mai puțin oxigen pentru a se mișca și vor produce mai puțin dioxid de carbon.
Rata respiratorie pe ceasul tău Garmin
Pe dispozitive Garmin compatibile, poţi să foloseşti profilul de activitate integrat cu exerciţii de respiraţie pentru a exersa trei tehnici de respiraţie diferite:
Calm
Este o activitate de 10 minute care te va ajuta să te pregăteşti pentru somn. Efectul acesteia se acumulează lent până când poţi să inspiri 4 secunde, să menţii 7 secunde şi să expiri 8 secunde.
Coerenţă
Această activitate de 15 minute te va ajuta să te echilibrezi şi să te calmezi. Vei putea să-ţi încetineşti respiraţia treptat până când ajungi la o inspiraţie de 6 secunde şi la o expiraţie de 6 secunde.
Relaxare şi concentrare
Aceasta este o altă activitate de 15 minute care are scopul de a te ajuta să te concentrezi şi să elimini stresul. Această tehnică te ajută să ajungi la un model de respiraţie de o inspiraţie de 4 secunde, menţinere 4 secunde, expiraţie de 4 secunde şi menţinere de 4 secunde.
La final, ceasul tău Garmin va afişa durata activităţii, pulsul mediu din timpul activităţii şi schimbarea detectată privind stresul din timpul exerciţiului de respiraţie. De asemenea, poţi analiza fiecare activitate în aplicaţia Garmin Connect™ pentru a vedea grafice cu rata respiratorie, nivelul de stres şi pulsul din timpul sesiunii.
Pe măsură ce vei afla cum să-ţi controlezi respiraţia, vei începe să observi tot mai multe beneficii. Mai ales în timpul unui efort.
Articol realizat cu ajutorul Garmin și Garmin România.