Magneziul este unul dintre cele mai abundente minerale și este esențial pentru peste trei sute de procese biochimice din organism. Aceste procese variază de la obținerea unui somn bun, la procesele implicate în sinteza ADN-ului. Somnul este elementul de bază în performanță și în procesul de recuperare. Calitatea slabă a somnului poate afecta negativ recuperarea și repararea musculară, crescând riscul de accidentare și scăzând calitatea performanței generale, atât în sport cât și in viața de zi cu zi.

Pentru a înțelege mai bine mecanismele care funcționează în timpul somnului, putem explora cele două etape principale ale acestuia:

Somnul REM (mișcarea rapidă a ochilor): apare în cicluri de aproximativ 90-120 de minute. Deși o perioadă de 24 de ore este cunoscută ca un ciclu circadian, aceste cicluri de 90 de minute sunt denumite cicluri ultradiene. Se crede că somnul REM reprezintă aproximativ 25% din timpul nostru total de somn și domină partea finală a perioadei de somn, susținând în principal producția de energie, funcțiile neurologice și reglarea emoțională.

Somnul non-REM: cunoscut și ca somnul profund, joacă un rol crucial în recuperarea noastră fiziologică și, în special, în recuperarea musculară. În această fază, creierul nostru se odihnește, cu o activitate redusă, scăzând tensiunea arterială, ritmul cardiac și încetinind respirația. Cum creierul monopolizează resursele corpului în timpul zilei (aproape 20%), somnul non-REM permite redistribuirea fluxului sanguin către mușchi, oferind mai mult oxigen și nutrienți, asigurând astfel vindecarea și sinteza. Inima are, de asemenea, ocazia să se odihnească și să se refacă, aspect semnificativ pentru sportivi, unde sistemul cardiovascular este frecvent solicitat prin efort fizic intens. Această perioadă a somnului stimulează, de asemenea, eliberarea de hormoni de la nivelul glandei pituitare, în special hormonul de creștere, care stimulează creșterea țesuturilor și repararea musculară.

Deficiențele de somn sau somnul perturbat reduc calitatea somnului profund obținut pe parcursul nopții. Experiența trezirii obosite după o noapte de agitație, în care ne-am străduit să ajungem în somn profund, este aproape universală. Acest lucru se datorează faptului că efectele de revigorare ale somnului nu sunt determinate doar de cantitate, ci și de calitate. Lipsa constantă de somn poate avea consecințe semnificative.

Studiile indică faptul că majoritatea dintre noi, dacă nu întotdeauna, la un moment dat în viața noastră, ne vom confrunta cu dificultăți în a obține un somn de calitate. Aceasta se datorează adesea unor obiceiuri deficitare de igienă a somnului, care includ expunerea prelungită la ecrane seara, consumul de alimente târziu, programe aglomerate de muncă/școală, decalajul orar etc., care ne lasă „conectați” până la ore târzii ale nopții. Acest lucru se manifestă apoi ca deficiențe de cantitate a somnului (de exemplu, agitație până la ora 2 dimineața, când trebuie să te trezești la ora 6), precum și somn de calitate slabă/perturbat, caracterizat prin agitație pe parcursul nopții.

Există multe instrumente disponibile pentru a îmbunătăți calitatea somnului, care pot fi împărțite în două categorii principale, și anume comportamentale și biochimice.

Unele instrumente comportamentale includ utilizarea luminii reduse în casă seara, reducerea timpului petrecut în fața ecranului, limitarea consumului de cafeină, exercițiile fizice și dezvoltarea unei rutine de relaxare.

Deși intervențiile comportamentale sunt fundamentale pentru toate elementele de bunăstare, acestea sunt foarte vulnerabile la variabilitatea vieții de zi cu zi. Mulți dintre noi ar dori să-și închidă laptopurile mai devreme, dar angajamentele de muncă și, în general, viața, adesea ne împiedică. Prin urmare, este esențial să avem la îndemână instrumente biochimice fiabile pentru a menține consecvența în rutinele noastre, aspect deosebit de important pentru persoanele cu performanțe înalte, pentru care constanța și performanța maximă sunt o condiție esențială.

Pe lângă o bază comportamentală solidă, suplimentarea cu magneziu este o opțiune naturală excelentă pentru a îmbunătăți accesul și controlul asupra unui somn mai bun. Studiile clinice au demonstrat atât la oameni, cât și la animale, că deficiențele de magneziu sunt adesea o cauză subadiacentă a problemelor de somn și chiar a insomniei. Acest lucru se datorează faptului că magneziul este strâns legat de multiple căi responsabile pentru promovarea stării de liniște.

Exercițiul fizic în sine poate duce la epuizarea nivelului de magneziu prin pierderi în transpirație, urină și modificări ale nivelului sanguin prin activitate fizică intensă, ceea ce înseamnă că sportivii vor avea nevoi zilnice mai mari de magneziu decât persoanele sedentare. În plus, sportivii care urmează diete restrictive pot fi, de asemenea, expuși unui risc crescut de deficiență.

De asemenea, s-a stabilit că magneziul este esențial pentru creșterea oaselor și pentru susținerea densității osoase, deficitul de magneziu fiind legat de riscul crescut de osteoporoză. Acest lucru nu este surprinzător, având în vedere că aproximativ 57% din magneziul corporal se găsește în oasele noastre.

Acum te-ai hotărât că ai nevoie de magneziu. Dar știai că există mai multe tipuri de magneziu?

Cu atât de multe suplimente de magneziu disponibile pe piață, poate fi dificil să știi care este „cel mai bun” și care, în cele din urmă, îți va satisface cel mai bine nevoile fără să te coste prea mult.

Cel mai important aspect de luat în considerare nu este costul, nici cantitatea de magneziu, ci mai degrabă forma. Acest lucru se datorează faptului că nu tot magneziul este creat egal și că diferite preparate de magneziu au proprietăți și structuri chimice unice care afectează solubilitatea și, astfel, biodisponibilitatea.

Următoarele sunt câteva dintre formele comune disponibile:

  • Citrat de magneziu

Citratul de magneziu, după cum sugerează și numele, este magneziu legat de citrat. Citratul este o moleculă mare care este ușor de transportat în tractul gastrointestinal, unde se disociază (se descompune), permițând cea mai eficientă și eficace absorbție a magneziului în fluxul sanguin. Biodisponibilitatea și solubilitatea sa mare îl fac o bază minunată și preferată pentru orice protocol de suplimentare.

  • Magneziu chelat cu aminoacizi

Magneziul chelat are o biodisponibilitate excelentă, magneziul fiind legat de diverși aminoacizi. Magneziul chelat este scump de fabricat, dar este preferat deoarece poate fi livrat în părți ale corpului în care alte forme nu pot pătrunde din cauza absenței unui complex de legare a aminoacizilor. Chelații de magneziu acid au o serie de beneficii raportate, inclusiv creșterea nivelului de energie, îmbunătățirea dispoziției, a cogniției și a sănătății cardiovasculare.

  • Glicinat de magneziu

Similar cu magneziul chelat, însă în acest caz magneziul este legat de un aminoacid numit glicină. Considerat una dintre cele mai tolerate și mai blânde formule, glicinatul de magneziu este o altă opțiune cu biodisponibilitate ridicată. De obicei, este bine absorbit în tractul gastrointestinal și este adesea asociat cu „efectele calmante” observate la suplimentele cu magneziu. Acesta acționează sinergic alături de mulți neurotransmițători, cum ar fi GABA, pentru a calma și a ajuta la ameliorarea insomniilor.

  • Oxidul de magneziu

Oxidul de magneziu este o sare anorganică de magneziu și, prin urmare, una dintre cele mai slab absorbite forme disponibile. Molecula este mică, permițând cantități mai mari de magneziu per doză, dar este absorbită lent în tractul gastrointestinal și are un efect hidrofil în colon (ceea ce înseamnă că atrage apa), producând un efect laxativ puternic și adesea nedorit.

TRIPLE MAGNESIUM de la PILLAR Performance

Formula TRIPLE MAGNESIUM de la PILLAR combină trei forme de magneziu, dovedite științific pentru a optimiza recuperarea, inclusiv citratul de magneziu (cea mai justificată clinic formă biodisponibilă), glicinatul de magneziu și chelatul de magneziu cu aminoacizi.

Deși formula TRIPLE MAGNESIUM de la PILLAR include un spectru larg de preparate de magneziu pentru a răspunde tuturor nevoilor tale de recuperare, glicinatul de magneziu joacă, fără îndoială, un rol central în îmbunătățirea somnului. Astfel, prin calmarea sistemului nervos, magneziul poate susține corpul și mintea pentru un somn odihnitor.

TRIPLE MAGNESIUM conține, de asemenea, mineralele cheie, cum ar fi potasiu și calciu pentru a oferi un sprijin multi-acțiune, de mare putere pentru funcția neuromusculară și cardiovasculară, precum și producția de energie.

În al doilea rând, magneziul susține producția hormonului melatonină, care stă la baza ciclului somn-veghe al corpului. Producția sa crește natural seara, pe măsură ce ochii noștri detectează întunericul din jur, activând mecanismul „de repaus și digestie” al sistemului nervos parasimpatic. Totuși, expunerea prelungită la lumina artificială, prin telefoane și calculatoare, precum și lumina artificială ambientală, poate avea efecte dăunătoare asupra eliberării melatoninei și poate cauza perturbări ale ritmului circadian și calității somnului.

Relația melatoninei cu somnul este atât de bine stabilită încât aceasta a devenit unul dintre cele mai prescrise suplimente pentru susținerea somnului la copii și adulți. Din păcate, melatonina are și o gamă semnificativă de efecte secundare (precum somnolență și potențiala întârziere a debutului pubertății la copii), precum și contraindicații importante cu diferite medicamente și afecțiuni preexistente. De aceea, suplimentarea cu magneziu oferă o alternativă mai sigură prin susținerea producției de melatonină endogenă și a altor neuromodulatori care promovează somnul, în parametri siguri și fără riscul de efecte secundare neplăcute.

Somnul este, de asemenea, esențial pentru procesarea cognitivă. Deficiența de somn este asociată cu un declin al funcției cognitive, ceea ce este deosebit de dăunător pentru sportivii a căror activitate necesită un nivel ridicat de funcție cognitivă, cum ar fi luarea deciziilor și adaptarea la noi stimuli. Perioada de somn este esențială pentru aproape toate funcțiile fiziologice, inclusiv întărirea sistemului imunitar, reglarea emoțională, achiziționarea și păstrarea de noi abilități motorii, recuperarea musculară și activarea proceselor antiinflamatoare și de vindecare.

Nu putem vorbi despre performanță fără a vorbi despre recuperare. Magneziul joacă un rol esențial în susținerea calității și cantității somnului prin abordarea timpului necesar pentru a adormi, a calității somnului și a factorilor care perturbă somnul, cum ar fi spasmele/crampele musculare.

De la dozaj la formulă, toate componentele TRIPLE MAGNESIUM de la PILLAR sunt justificate clinic pentru a oferi suport multifacetic pentru o odihnă și recuperare optime, asigurând că poți da cea mai bună versiune a ta în fiecare zi.

Referințe:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here