Ne-am propus să vă oferim cele mai bune sfaturi și informații despre cele mai potrivite echipamente, accesorii sau tehnologii potrivite nevoilor voastre.

Atunci când, însă, nu vă putem oferi informații avizate despre ce înseamnă alergarea (fie ea și montană), despre ciclism sau trucuri despre cum să înoți mai bine, atunci suntem parteneri la diferite workshop-uri, la care vă vom invita să luați parte.

Salutăm toate aceste inițiative, prin care fiecare își propune să aducă puțină educație în rândul celor care își doresc să se apuce de sport a doua zi după ce și-au văzut colegul de job participând la o cursă.

De data aceasta, a fost rândul unui workshop cu și despre alergare și despre cum să îți construiești un plan de antrenament pentru un sezon plin de rezultate remarcabile. Organizat de Run Transylvania, alături de Iulia Găinariu și Soare Nicolae Alexandru, ambii campioni naționali și internaționali și deținătorii unor recorduri de curse de alergare.

Am discutat cu cei prezenți la acest eveniment despre cel mai nou brand de running din România, cu cea mai avansată tehnologie de compresie: 2XU

Cine și ce este 2XU

Misiunea brandului 2XU este să îmbunătățească performanțele, prin cea mai avansată tehnologie de compresie din lume.

Țesătura de compresie PWX (Power. Weight. Flexibility) este extrem de puternică, ușoară și flexibilă.

Țesătura de compresie PWX de la 2XU este prevăzută cu fire de nylon rezistente ce cresc fluxul de sânge și drenajul limfatic.

Beneficii reale

Reduce oscilațiile musculare ce pot duce la crampe în timpul antrenamentelor sau curselor.

Îmbunătățește fluxul sanguin care ajută la creșterea vitezei, mai ales într-un efort susținut.

Drenajul limfatic se face mult mai rapid datorită tehnologiei de compresie, ce ajută la susținerea efortului pe o perioadă mai îndelungată de timp.

Nutriția sportivă a fost un alt subiect de interes pentru cei prezenți, iar batoanele Chimpanzee au atras adepții nutriției bio, 100% naturală.

Ingredientele Chimpanzee sunt singurele certificate bio, mai ales pe nutriție sportivă. Ce înseamnă asta?

Că poți consuma ingrediente naturale, cu care organismul tău este obișnuit în mod natural. Este ultra ușor să consumi alimente care conțin fibre naturale, proteine de origine vegetală, fără gluten și care sunt o sursă excelentă de energie naturală.

Ce spun organizatorii despre acest eveniment?

Iulia Găinariu, ambasador Trisport.ro, cofondator Run Transylvania

”Acest tip de eveniment trebuie tratat prioritar în țara noastră, tocmai pentru că alergarea montană a luat o amploare considerabilă și câștigă tot mai mulți practicanți.

Ca în orice alt sport, este necesar să ai un “ manual de instrucțiuni “; spre exemplu la înot nu intri din start în bazin fără un profesor sau un echipament minim care să-ți asigure minimul de siguranță.

Asemenea se întâmplă și în cazul alergării, practicarea acestui sport fără un minim de cunoștințe poate duce la anumite consecințe mai puțin favorabile, singura diferență este faptul că efectul nu este vizibil în timp real de cele mai multe ori, ci pe termen mediu sau lung.

Spre exemplu, o tasare de coloană cervicală este un efect pe termen lung, pe când o inflamatie a meniscului sau chiar ruptura poate fi un efect pe termen mediu sau scurt.

Lipsa de educație sportivă susține, de asemenea, ideea că acest tip de evenimente trebuie să existe în continuare. Noi, oamenii, avem obligația să ne autoeducăm și să căutam să ne autoperfecționam, prin educație: cărți citite, conversații cu persoane avizate.

Prin aceste seminare doresc să le inspir oamenilor câteva dintre procedeele și mecanismele de bază de pregătire, pentru a învața de unii singuri cum să își planifice competițiile, să fie influențați de propriile decizii, nu de efectul de turmă sau de trend și să învețe să folosească corect alergarea ca mijloc de îmbunătățire a stării de sănătate, pentru că la urma urmei, acesta este rezultatul pe care cu toții îl dorim : să fim sănătoși mai mult timp.”

Grigore Mocreac, fondator Run Transylvania

”Consider foarte importante genul acesta de evenimente pentru cei ce practică sau doresc să practice alergarea pe o durată mai lungă de timp.

Participarea la compețiile de alergare, fie de asfalt fie montane a devenit un trend, care însă nu are o bază de educație. Și eu am fost printre acei oameni care acum câțiva ani făceam primii pași în alergarea montana și încercam să aflu cât mai multe informații de la prieteni care deja alergau, pentru că îi consideram mai ”profi. Doar că nu era chiar așa.

Să înveți singur, din propriile greșeli nu este cea mai bună metodă pentru organismul tău.

Probabil mulți spun ”eu merg la competiții de plăcere, nu pretind la podium sau la un timp mai bun, merg să mă distrez” – indiferent ce obiectiv ai, e bine să știi cele mai elementare lucruri de care ai nevoie pentru ca participarea la o cursă să nu-ți dăuneze, mai ales dacp mergi acolo pentru distracție.

Asta încercăm să facem noi, cei de la Run Transylvania, să oferim informații de bază despre antrenamente, curse sau mod de acționare la început de drum, într-un limbaj simplu, care să fie pe înțelesul fiecăruia, indiferent de nivelul de pregătire sau de obiectivele puse.

Părerea mea este că există o lipsă de informare calitativă despre alergarea montană, în mod special, o informare corectă despre cum ar trebui abordat acest sport. Ce nu se poate practica doar pentru că ne place muntele.

Te antrenezi un an întreg total incorect, auzi sute de păreri cu ce ar trebui să faci, până te accidentezi grav cu două zile înainte de o competiție. Cauza este numai una – lipsa de informație.

Eu îmi doresc să aducem oamenilor răspunsuri la întrebările elementare și să se antreneze corect în funcție de ce obiectivele au.

După un an de lucru cu Iulia Găinariu, în calitate de antrenoare a mea pe partea de alergare montană, am venit cu ideea să ajutăm mai mulți oameni cu informații corecte despre tot ce ține de alergarea montană.

Am realizat mai multe evenimente, două tabere de alergare montană și două workshop-uri și feedback-ul după aceste evenimente e unul de nota 10, ce mă face să cred că misiunea noastră e binevenită în comunitatea de alergători care doresc să se informeze corect.

Dacă întrebăm, azi, 10 alergători amatori câți dintre ei își fac încălzirea inainte de alergare și stretching-ul după alergare, te asigur că 8 din 10 nu o fac.

Despre asta este acest workshop.


Următorul eveniment se va desfășura la Brașov, unde se va atinge o temă la fel de importantă, precum planul de pregătire pentru un sezon competitițional.

„Cum abordăm perioada competițională de vară?” se va întâmpla pe 7 Martie 2020, iar noi vom fi prezenți la eveniment, alături de Run Transylvania, Iulia Găinariu și Grigore Mocreac.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here