Smartwatch-urile Garmin nu mai sunt doar dispozitive care îți spun cât alergi și pe unde ai alergat.

Aproape fiecare Garmin de generație mai nouă îți va spune cât ești de stresat și cum reacționează corpul tău la diferite momente de peste zi.

Dacă ai sta să urmărești nivelul de stres de peste zi, ai știi cum să-l reduci și cum să ai mai multă grijă de tine în fiecare an.

Pentru că, cine nu este stresat în anul 2024? Câte luni au trecut deja, 36? 🙂

Pentru a înțelege modul în care Garmin urmărește stresul trebuie să știi că Garmin monitorizează răspunsul natural al organismului tău la evenimentele care se întâmplă peste zi.

Aceste date nu sunt unele generale, ci sunt colectate după tiparele tale, după nevoile tale, după ceea ce trăiești tu într-o zi. Dacă porți un ceas Garmin.

Analizele folosite pentru a monitoriza nivelul de stres sunt create să recunoască şi să se adapteze la situaţia ta zilnică. Poţi îmbunătăţi exactitatea datelor dacă porți ceasul Garmin cât mai mult posibil, în special în timpul somnului, deoarece atunci nivelul de stres este cel mai redus.

În acest fel poţi profita la maxim de datele despre stres colectate de ceasul tău Garmin şi poți face progrese spre găsirea unor strategii eficiente de gestionare a stresului.

Haide să aflăm cum poți face asta cu stresul zilnic, cum te poți relaxa și ce sunt indicatorii body battery.

Corpul tău are nevoie de odihnă. Energia de care ai nevoie pentru a fi în formă maximă, mental şi fizic, se acumulează în timpul perioadelor de recuperare când nivelurile de stres sunt reduse.

Nu putem ignora faptul că somnul este intervalul cel mai valoros al corpului nostru pentru recuperare.

Solicitările din timpul zilei îți consumă energia. Dacă ritmul tău normal este plin de stres și agitație, la final de zi s-ar putea să nu mai ai energie pentru antrenamentul serios la care te gândeai sau pe care îl aveai planificat.

Este matematică pură.

Atunci ai nevoie de relaxare.

Dar cum te relaxezi? Cum te poate ajuta ceasul Garmin să te relaxezi?

Este dificil să găsești momentul potrivit să ieși din stările de stres și să te deconectezi. Știm că nu este ușor, mai ales după 8 ore petrecute la job.

Dar respirația conștientă ajută la scăderea nivelului de stres, pentru ca rezerva ta de energie să nu fie aproape de 0 la final de zi.

Iar asta te va ajuta să începi următoarea zi cu alt tonus.

Ce înseamnă numerele nivelului de stres?

Dispozitivele vor furniza un nivel de stres între 0 și 100, precum:

0–25: stare de repaus

26–50: Stres scăzut

51–75: Stres mediu

76–100: Stres ridicat

Explicarea monitorizării nivelului de stres pe durata întregii zile

Graficul nivelului de stres de pe ceas sau din aplicaţia Garmin Connect™ va afişa bare portocalii când nivelul de stres este mai mare de 25. Sub nivelul 25, graficul devine albastru.

Acest contrast este cheia pentru identificarea stărilor de stres şi de relaxare.

Datele despre stres nu indică şi motivul pentru care au apărut aceste stări diferite. De aceea este important să devii mai conştient de factorii de stres din viaţa ta şi modul în care corpul răspunde.

Am scris aici despre monitorizarea stresului cu ajutorul unui ceas Garmin.

Cum poți reduce nivelul de stres?

Respiră. Ia o pauză de 5 minute, calmează-te și revino asupra a ceea ce făceai. Exercițiile de respirație pot ajuta la eliberarea tensiunii și pot încetini bătăile inimii pentru a-ți induce o stare mai calmă.

Respirația este o formă de meditație.

Rata respiratorie pe ceasul tău Garmin

Pe dispozitive Garmin compatibile, poţi să foloseşti profilul de activitate integrat cu exerciţii de respiraţie pentru a exersa trei tehnici de respiraţie diferite:

Calm

Este o activitate de 10 minute care te va ajuta să te pregăteşti pentru somn. Efectul acesteia se acumulează lent până când poţi să inspiri 4 secunde, să menţii 7 secunde şi să expiri 8 secunde.

Coerenţă

Această activitate de 15 minute te va ajuta să te echilibrezi şi să te calmezi. Vei putea să-ţi încetineşti respiraţia treptat până când ajungi la o inspiraţie de 6 secunde şi la o expiraţie de 6 secunde.

Am scris aici despre cum te poate ajuta ceasul Garmin să te relaxezi.

Relaxare şi concentrare

Aceasta este o altă activitate de 15 minute care are scopul de a te ajuta să te concentrezi şi să elimini stresul. Această tehnică te ajută să ajungi la un model de respiraţie de o inspiraţie de 4 secunde, menţinere 4 secunde, expiraţie de 4 secunde şi menţinere de 4 secunde.

Funcția Body Battery de pe ceasul tău Garmin are scopul de a te ajuta să-ți gestionezi resursele personale de energie. Asta înseamnă să te cunoști, să știi când este cazul să-ți asumi o provocare pentru un antrenament și când este mai înțelept să reduci efortul.

În esență, Garmin oferă un scor Body Battery de la 1 la 100, pe care îl poți vedea pe ceas sau în Garmin Connect. Cu cât numărul este mai mare, cu atât nivelul de energie este mai bun.

Activitatea fizică are un impact substanţial, dar şi nivelul de stres joacă un rol important.

Cunoaşterea înseamnă putere şi este important să ştii că un nivel redus de energie nu înseamnă că nu poţi face exerciţii fizice. Poate îţi este greu să finalizezi exerciţiul, dar probabil că vei reuşi să-l duci cumva la capăt.

Dar doar pentru că poţi, nu înseamnă şi că trebuie să o faci. Dezavantajul efectuării unui antrenament solicitant cu bateriile descărcate este că pe termen lung, eforturile pot fi contraproductive.

Am explicat aici ce este funcția Garmin Body Battery™.

Folosește ceasul Garmin zilnic, lasă-l pe mână chiar și atunci când dormi și urmărește datele pe care le colectează despre tine.

Monitorizează aceste date și fii sănătos.

Este anul cunoașterii, folosește tehnologia pentru a-ți crea o stare de bine.

Un ceas Garmin te poate ajuta să devii mai sănătos

Articolul precedentCum devii mai sănătos cu Garmin – pasul 2 – somnul
Articolul următorGarmin vivomove Trend
Eu sunt Corina și mă bucur că ai ajuns să citești câteva cuvinte despre mine. Sunt pasionată, în aceeași măsură, de Social Media Marketing și sport. Sunt în echipa www.trisport.ro din 2016, iar acesta este mediul perfect pentru a combina cele două pasiuni ale mele. Trisport.ro este locul cu echipamente care te ajută să te antrenezi mai inteligent și mai eficient, iar eu scriu articole de informare și educație sportivă. Și îmi place!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here