Ce este coronavirus? *articol BBC
Cum ne protejăm de coronavirus? *articol BBC
Criza în care ne-am trezit cu toții nu s-a potrivit deloc cu primăvara pe care o așteptam cu toții.
Cursele erau deja în program, antrenamentele mergeau mai bine acum, că puteam ieși în natură, să ne bucurăm de aerul curat, după ce aproape toată iarna am suferit de poluare.
Doar că am ajuns într-un cerc vicios și mai mare, din care trebuie să avem răbdare să ieșim.
Pentru că nu ne putem proteja 100% de acest nou virus și de criza creată în jurul lui, considerăm că este mult mai eficient să ne adaptăm situației actuale.
Distanțarea socială este una dintre măsurile cele mai potrivite împotriva unui nou virus pe care nu îl înțelegem încă. Mai bine ne antrenăm separat, pentru a putea să concurăm împreună, ca o mare familie.
Dintotdeauna, sportul a fost o eliberare din probleme vieții și nu problema în sine. Este ciudat să gândim sportul ca o amenințare pentru sănătate, dar cursele la care urma să participăm s-au cam anulat, una după una.
Este clar cea mai ciudată situație în care să găsesc sportivii și toți cei care și-au dorit un stil de viață sănătos prin sport. Când tocmai lua avânt acest obicei de a ne vedea în grupuri mari la câte o alergare, un antrenament sau concurs, acum trebuie să ne adaptăm la o situație în care ”fiecare pe cont propriu” pare mult mai ”sănătos”.
Poate că aveam nevoie de acest reset în lumea sportului printre amatori. Dacă sportivii profesioniști știu cât de importantă este nutriția, odihna și antrenamentele eficiente, în rândul sportivilor amatori părea că varietatea de sporturi, numărul antrenamentelor și stresul fizic la care erau autosupuși era complet diferit de toate părerile specialiștilor.
Acum ne putem reechilibra metabolismul, putem înțelege că odihna este unul dintre ”antrenamentele” eficiente din planul pentru următorul sezon și că nu trebuie să intrăm în sezon epuizați de volum.
Dacă este să ne gândim la JO 2020 și cât de greu încercați vor fi sportivii de anularea sau amânarea lor, faptul că nu mai putem alerga 10km prin parcul de la colțul blocului, situația nu pare chiar cea mai gravă.
Există numeroase exerciții de gimnastică pe care le poți face acasă pentru a-ți întări articulațiile, musculatura pentru că de ele sigur ai uitat.
Cu siguranță, nu ne putem obișnui cu acest stil de viață. Dar nici nu va fi nevoie. Lumea sportului o să revină la ritmul normal pe care îl știm, doar că noi vom fi mai precauți.
În primul rând, cu noi.
Această perioadă ne răspunde la multe întrebări despre cât de mult trebuie să ne antrenăm și cât de mult trebuie să ne odihnim.
Marile echipe ale lumii, marii sportivi și atleți profesioniști sunt puși pe pauză, iar antrenamentele sunt doar de întreținere în această perioadă tot în contextul unui corp puternic și sănătos în fața acestui virus nou.
Dacă aceasta este una dintre strategiile de criză, de ce nu ar fi la fel în fața tuturor situațiilor? De multe ori, ne dorim să facem prea multe, într-un timp prea scurt și nu mai reușim să ne focusăm la obiectivul nostru principal.
Ajungem obosiți la linia de start a unui concurs, iar linia de finish este trecută cu greu, când totul ar putea să fie mult mai relaxat și lejer.
Mai ales dacă nu ești un sportiv profesionist.
Trebuie să îți spunem că este total greșit să treci de la prima cursă de 10km la una de maraton. De la primul maraton la un triatlon și de la asta direct la fizio kineto terapeut, că te-au lăsat baltă articulații, ligamentele sau musculatura.
Acum este un moment bun să observi modul de adaptare al sportivilor profesioniști, să îți regândești strategia și să lași organismul să se odihnească. Ne așteaptă vremuri schimbătoare.
Tu cum procedezi în această perioadă?
Împreună cu prietenii noștri de la Banca Transilvania v-am pregătit o super reducere pentru ceasurile Garmin compatibile cu Garmin Pay.
Sunt 3 metode de plată:
Cash – este cea mai nesigură metodă în acest moment
Card – pentru cumpărături mai mari de 100 de lei ai nevoie de codul PIN, ceea ce înseamnă tot contact fizic cu suprafețele.
Garmin Pay – cea mai sigură metodă – 100% contactless
Află mai multe detalii aici
Mai multe despre cursele de triatlon și update-uri poți afla aici