Indiferent de alegerile pe care le faci în această perioadă, trebuie să fie luate cu calm și răbdare. Chiar dacă prietenul tău de antrenament își dorește să alerge în parc, dar tu nu vrei asta, nu trebuie să te simți prost.
Dar nu-l considera nici pe el un inconștient. Pur și simplu, facem alegeri diferite, chiar și în perioade de criză.
Important este să ne gândim dacă alegerea noastră afectează pe altcineva. Dar să facem sport (nu până la epuizare!) este cel mai important. Toate studiile arată că sportul întărește imunitatea.
Dacă te-ai hotărât să stai în casă în această perioadă și parcă nu ai idei despre cum să faci mișcare, te ajutăm cu un mini ghid care să te motiveze să faci antrenamente chiar și în casă.
Nu te panica dacă nu ai un home trainer (îl poți comanda de aici) sau dacă îți lipsesc greutățile, sunt multe exerciții pe care le poți face cu greutatea corporală. Este mai simplu așa, acum este un moment bun să îți întărești articulațiile, ligamentele și musculatura pe care nu o lucrezi aproape niciodată.
Este în regulă să merg la sală în timpul pandemiei?
Deși nu credem că sălile de fitness mai sunt deschise, dar chiar dacă nu s-a dovedit că virusul se răspândește prin transpirație, el poate prospera în mediul umed al unei săli de sport.
Situația se schimbă rapid, având în vedere că virusul este foarte contagios și poate supraviețui pe suprafețe timp de 3 zile, cu excepția cazului în care suprafețele sunt dezinfectate corespunzător.
Cum mă antrenez dacă decid să mă autoizolez?
Dacă te autoizolezi, acest lucru nu înseamnă că trebuie să te oprești din antrenamentele pe care le făceai. Doar trebuie să le adaptezi situației.
Dacă te simți obosit sau ai stări prin care te simți slăbit, nu te forța. Fă o pauză astăzi, dă-i timp organismului tău să se recupereze. În aceste momente, NU îți dorești este să ai un organism slăbit.
Există multe site-uri de fitness și aplicații online pe care le poți folosi pentru a găsi o rutină cu antrenamente și fitness, exerciții de yoga și meditație, o aplicație care să te calmeze sau să îți dea un boost de energie.
Rămâi conectat cu planul tău de antrenament, dar adaptează
Suntem siguri că o perioadă de două săptămâni de autoizolare nu te va scoate din formă nici dacă ai decide să lenevești toată ziua. Nu te speria că planul tău de antrenament s-a înjumătățit, dar îți recomandăm să nu ieși complet din rutina ta.
Toate cursele anulate în acest moment nu înseamnă că sezonul s-a încheiat înainte de a începe, așa că focusul tău trebuie să fie același.
Dacă vrei doar să te menții sănătos, iar cursele nu sunt în planul tău în acest an, este foarte bine că ai început să te antrenezi din timp. Keep going!
Crează spațiul în care te vei antrena, pentru extra motivație
Nu te apuca să aranjezi ”sala” înainte cu 5 minute. Acordă timp pentru a-ți organiza ”echipamentele” de care ai nevoie pentru minim 30 de minute de exerciții. Asta te va încuraja să nu treci peste un antrenament doar pentru că este muuult mai dificil să fii motivat atunci când stai în casă.
Alege exercițiile potrivite pentru tine și starea ta
La fel ca la un antrenament important sau o cursă foarte bine pusă la punct, dacă ceva lipsește în ziua aceea și nu merge conform planului, nu este bine să tragi de tine.
Fii atent la cum te simți, poate chiar și o zi de muncă de pe canapea este obositoare. Dacă nu te simți în stare să faci genuflexiunile propuse, lasă-le pentru a doua zi. Mai ai zile bune de autoizolare 🙂
Lucrează la slăbiciunile pe care le ai
Aproape niciodată nu ai timp să lucrezi la slăbiciunile pe care le ai. Ba vrei volum, ba viteză, ba slăbit, ba masă musculară. Te concentrezi prea tare la efectul final, dar uiți care sunt cauzele care te trag în jos.
Sportivii de performanță insistă foarte mult să își corecteze slăbiciunile care fac diferența într-o cursă foarte importantă, dar asta pentru că antrenorul lor este atent exact la aceste slăbiciuni.
Sportivii amatori au, de cele mai multe ori, doar dorința să facă cât mai multe și bucuria unui nou început și nu știu cum să se concentreze.
Gândește-te unde ai avut cel mai mult de suferit la ultimul antrenament, caută informații despre ce poți face pentru a îmbunătăți o slăbiciune și ocupă-te de asta.
Variază antrenamentele în funcție de nevoile organismului tău
Antrenamentele pentru sportivii de triatlon sau cei care preferă alergarea sunt complet diferite. La fel se întâmplă pentru cicliști sau cei care de abia s-au apucat de sport.
Adaptează exercițiile pe care le faci pentru nevoile tale și nu te supraantrena în această perioadă. Ci doar menține un tonus muscular, lucrează în amănunt sau odihnește-te.
Nu fă aceleași exerciții pe care le vezi la sportivul de performanță pe care îl urmărești, el se antrenează altfel. Nu încerca acum lucruri noi, nu este un moment bun să te accidentezi singur, acasă.
Ai aici Cele mai bune 31 de aplicații gratuite de antrenament de încercat în această perioadă
Ce poți face dacă vrei să ieși afară?
Dacă nu ai un loc de muncă ce îți permite să lucrezi de acasă, autoizolarea nu mai este o opțiune nici în cazul antrenamentelor tale.
Natura, pădurea, muntele sunt unele dintre cele mai bune locuri pentru a face sport. Și stadionul este o variantă bună, dar dacă vrei să te antrenezi alături de alți 20-30 de sportivi care folosesc stadionul în același timp cu tine, credem că ar trebui să te protejezi puțin și să revii când este mai liber.
Evită cât poți parcurile, zonele dintre blocuri și ieși în natură, dacă ai norocul să locuiești într-o zonă de munte/deal.
În aceste momente este bine să fim calmi, să alegem ce este mai bine pentru noi și pentru cei din jur, să învățăm din greșelile altora și să ne păzim.
Chiar dacă ai un corp sănătos, pregătit pentru un virus nou, trebuie să știi că sunt studii care demonstrează că o posibilă infectare cu noul Coronavirus poate lăsa urmări.
O sensibilitate pulmonară sigur nu este de ajutor pentru nici un sportiv. Mai ales de performanță.
Stay safe!
Ai auzit despre campania BT?
Împreună cu prietenii noștri de la Banca Transilvania v-am pregătit o super reducere pentru ceasurile Garmin compatibile cu Garmin Pay.
Sunt 3 metode de plată:
Cash – este cea mai nesigură metodă în acest moment
Card – pentru cumpărături mai mari de 100 de lei ai nevoie de codul PIN, ceea ce înseamnă tot contact fizic cu suprafețele.
Garmin Pay – cea mai sigură metodă – 100% contactless
Află mai multe detalii aici
Citește și Coronavirus va schimba lumea sportiva asa cum o stim noi?