La începutul lui 2024 toate obiectivele stabilite pentru noul an prind formă și parcă motivația de început de drum nu se mai regăsește nicăieri în altă parte.
Aventurile cele mai frumoase pornesc de la o idee îndrăzneață, un partener bun de drum și multă dorință. Aventurile și dorința de a explora arată rezistența spiritului uman în fața provocărilor ce pot apărea.
În următorul articol, pătrundem în viața și experiențele unui ghid montan și alpinist experimentat, explorând suișurile și coborâșurile din călătoria sa remarcabilă de până acum, culminând cu poze din Munții Kenya, Africa.
Willy Portik este ambasador Trisport.ro și este unul dintre aventurierii români pe care îi urmărești cu foarte mare drag pe Instagram, pentru că pozele sale, filmulețe și locurile în care ajunge sunt de poveste.
Ghid montan și alpinist, Willy se aventurează în cele mai fascinante destinații și, cu bucurie, susținem și noi o mică parte.
El a dezvoltat o pasiune profundă pentru aventură de mic copil. Modul în care își trăiește Willy viața spune o poveste unică de determinare și îndemânare.
Deși nu multă lume știe cine este Willy Portik și ce poate face un alpinist în viața de zi cu zi, noi vedem că face lucruri grozave.
”Iubesc sportul, natura și muntele. Practic alpinismul pentru că-mi oferă libertate și putere și pentru că-mi dă șansa să surprind momentele deosebite din timpul unei zile, momente pe care le trăiesc prin fotografiile memorabile pe care le fac. Astfel am ocazia să retrăiesc oricând acele sentimente cu care te încarci când ești pe munte.”
În ianuarie 2024, Willy a trăit prima aventură a acestui an, ajungând în Kenya pentru a urca pe cel mai înalt vârf din Munții Kenya, situat la doar 20 km de ecuator, această linie imaginară din mijlocul Pământului.
”Pasiunea pentru călătorie și aventură o am de mic copil, de când am avut prima bicicletă și umblam cu ea pe dealurile din jurul casei. Am reușit să cutreier România în lung și-n lat, să văd atâtea locuri și chiar am reușit să molipsesc mulți oameni cu această pasiune pentru natură, munte și drumeție. Este fascinant să fii pe munte, să te simși liber, să fii împăcat, să petreci timp cu tine și cu liniștea aceea din munți.
În vara anului 2019, după toată experiența acumulată în ani de zile, am decis că este momentul să duc pasiunea mea la un alt nivel și am urmat cursul de specializare pentru atestatul de Ghid Montan. Știam că voi face asta pentru tot restul vieții.
Tot ce-mi doresc este să fiu pe munte, muntele este o a doua casă.
Este un mod de viață și locul unde mă simt în largul meu, departe de nebunia din oraș. Muntele îți dă energie pentru o viață frumoasă, echilibrată, dar și lecții din care ai foarte multe lucruri de învățat. Muntele este precum viața – cu suișuri și coborâșuri, unele mai ușoare, altele mai dificile – dar cel mai important este să te bucuri de experiență , indiferent dacă ai ajuns sau nu pe vârf.
Fiecare aventură este o oportunitate să înveți ceva nou și să te dezvolți pe parcurs.”
Ai avut mereu această pasiune pentru alpinism, cățărat? Cum și cine ți-a deschis calea spre creste, cine este un model de urmat pentru tine?
”De mic copil am descoperit natura, părinții mei m-au purtat peste tot prin țara aceasta, așa că am avut de la cine să moștenesc această pasiune. Această conexiune cu natura a existat mereu, a favorizat creșterea respectului pentru munte și am o legătură profundă cu natura.
Alpinismul nu este lipsit de pericole. Cu toate acestea, fiecare provocare devine o oportunitate de a-mi testa limitele și de a-mi demonstra că nimic nu este mai frumos pe lumea aceasta decât…..lumea văzută de pe vârful unui munte.”
Care este cel mai mare vis al tău?
”Să ajung să urc cât mai mulți munți și să descopăr frumusețile ascunse ale acestei planete. Nu-mi doresc cel mai înalt vârf, cel mai dificil, cel mai neumblat, cel mai cel. Vreau să descopăr frumusețea acestui Pământ, să mă bucur de viață și să am amintiri frumoase.
Îi ajut și pe alții să descopere din aceste frumuseți, sper să fie cât mai multă lume dornică de aceste trăiri. Pentru că ele schimbă un om din adâncul sufletului și te poate face extrem de fericit!”
De abia s-a încheiat prima lună din 2024 și deja ai avut o aventură pe Mount Kenya. Această poveste chiar trebuie așternută pe hârtia această virtuală. Ce a însemnat această experiență?
”A fost ceva nou și pentru mine, având în vedere că nu am mai călcat pe pământ african până acum. Au fost 8 zile în care am încercat să descoperim cât mai mult din Kenya, din Kenya aceea autentică, nu hoteluri de lux și resorturi spectaculoase.
Pot spune că a fost țara cu cel mai frumos munte pe care am urcat, dar și țara în care mi-a fost cel mai frică să conduc. Poate și pentru că nu sunt reguli de circulație, dar poate și pentru că mie-mi place mai mult pe munte.
Africa te uimește, peisajele Muntelui Kenya sunt spectaculoase. Nu pot spune că a fost ușor, traseele sunt tehnice, iar la peste 5000 m obosești la fiecare 2-3 pași. Pentru că nu este un munte prea comercial, chiar dacă este al doilea cel mai înalt din Africa, frumusețea lui, rutele mult mai provocatoare de a ajunge pe vârf, peisajele din vârf, toate adunate fac din acest munte o dorință pentru orice alpinist.”
De ce ai vrut să ajungi tocmai în Munții Kenya?
”Viața unui ghid de munte și alpinist este o mărturie a spiritului liber, care caută să cucerească cele mai înalte vârfuri. Eu vreau să am cât de multe aventuri pot, în această viață.
Decizia de a pleca în Munții Kenya nu a fost ceva programat din timp, au fost doar 3 luni în care am plănuit totul și le-am pus cap la cap. Îmi plac lucrurile spontane.”
Dacă nu știi multe despre asta, îți spunem noi. Muntele Kenya este al doilea cel mai înalt munte din Africa, după Kilimanjaro și este situat în centrul Kenyei. Muntele se află în Parcul Național Muntele Kenya, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.
Muntele Kenya este un stratovulcan stins, compus din trei vârfuri principale: Batian, Nelion și Lenana. Batian este cel mai înalt vârf, având o înălțime de 5.199 de metri deasupra nivelului mării. Muntele este înconjurat de o serie de ghețari, dar și de terenuri deșertice, contribuind la peisajul său uluitor.
”Între vârful Nelion (5188m – pe care am și ajuns) și vârful Batian (5199m) este un traseu scurt, de 2 ore dus-întors. Dar este unul foarte tehnic. Dacă îți dorești să ajungi pe cele mai înalte vârfuri din Kenya, atunci ai nevoie de echipament complet de alpinism – corzi, cască, ham, carabiniere, etc.
Chiar și așa, nu mereu se întâmplă să poți ajunge acolo unde ți-ai propus. Este bine să evaluezi situația atunci când ești în fața ei. Deși ceața nu ne-a lăsat să continuăm traseul până pe vârful Batian, știu că acesta este biletul de reîntoarcere în Africa.
Noi am urcat cu forțe proprii către vârful Nelion, fără porteri care să ne care bagajele și am făcut 4 zile în total. 3 zile până pe vârf, cu aclimatizare și o zi în jos, pentru că retragerea de pe vârf se face prin rapel, mai exact 13 rapeluri de 25-30m.”
Ce trebuie să faci înainte de a îndrăzni să urci pe Muntele Kenya?
”În primul rând, să ai curaj, să îți dorești asta, să îți propui să te bucuri de orice experiență ai avea, pentru că unele momente nu se trăiesc de 2 ori.
Fiindcă nu eram pentru prima dată pe un munte de peste 5000m, ne-am propus să urcăm în stil alpin, adică să nu apelăm la ajutorul porterilor și să ne cărăm noi tot echipamentul și mâncarea (așa cum am menționat mai sus). Cu cât ești mai sus, toate se schimbă și îți este mult mai greu.
Pentru a face față acestei provocări, în schimb, am ales un antrenament ce includea pedalatul, alergatul și multe ieșiri pe munte, cu rucsac greu. Nu poți urca un munte dacă nu te antrenezi înainte.
Nu te poți da jos din avion, crezând că, dacă sufletul vrea, corpul te va urma. Asta funcționează doar dacă vrei să mergi 10 km pe jos, zilnic. Dar, pe un traseu tehnic, este nevoie de pregătire, pe lângă echipament potrivit, ușor, eficient.
De asemenea, în timpul acestei aventuri am avut în atenție valorile de pe ceasul meu Garmin. Fără a face o reclamă voită, funcția de aclimatizare și Pulse OX sunt foarte importante pentru mine. Senzorul de temperatură este un mic detaliu esențial pentru mine, atunci când pornesc în aventuri de acest gen.
Iar hărțile sunt mereu încărcate. De această dată nu am avut nevoie de ele, dar au fost moment când ceața a fost atât de densă, că nu aveam cum să mă orientez.
Ca să îți răspund mai scurt, trebuie să îți faci un plan, să faci antrenamente, să ai echipamentele potrivite și să faci tot ce este posibil să te întorci acasă în siguranță.”
Panorama de pe vârful Nelion 5.188 m și ghetarul Lewis, cel mai mare din Kenya
Ce te-a învățat această aventură/experiență?
”Să mă cunosc mai bine, să știu care îmi sunt limitele acum. O vizită în Africa te face să vezi altfel viața și problemele cu care te confruntai până să ajungi acolo și să îți dai seama că oamenii de acolo nu au mare lucru, dar sunt mult mai prietenoși, calzi, fericiți și recunoscători.
Făcând excepție traseele de cățărat, pot spune că ascensiune pe vârful Nelion (5188m) a fost cea mai obositoare și provocatoare de până acum. Dar m-am bucurat de ea, pentru că nu oricine poate face acest traseu, nu oricine este norocos suficient să fie în locul meu și sunt extrem de fericit că am putut surprinde în fotografii frumusețea acestui munte.”
Care sunt planurile tale pentru acest an?
”Din păcate și din fericire, nu sunt o persoană care să îmi fac planuri cu mult timp înainte. În mare parte pentru că lucrurile se schimbă destul de des în lumea mea, găsesc mulți oameni cu planuri faine, vreau să ajung în cât mai multe locuri și nu pot să rămân blocat cu planuri.
Cu siguranță, voi fi prin Europa, pe munte. Aș putea spune acum că mă gândesc la Munții Tatra, Alpi, Carpații mei românești, că-i iubesc și sunt casa mea de suflet.
Dacă vreți să mă găsiți, trebuie să mă urmăriți pe pagina mea de Instagram, dar de obicei organizez ieșiri la cățărat pe gheață, ieșiri în natură, ture de hike, sunt pe bicicletă, sunt mereu activ.”