25 iulie 2019, ora 6:00. Un stadion, 105 ture și 42 de kilometri. Și tot atâția ani pentru Andrei Gligor.
Așa cum ne-a obișnuit de o bună perioadă de timp, alergările sale și kilometrii pe care-i face sunt pentru a aduna fonduri pentru visurile altora.
De ce face asta mâine și pentru cine va alerga, de data aceasta, citești în articolul următor.
1. Andrei, în curând vei alerga de ziua ta pentru ca altcineva să își îndeplinească un vis. Ai alergat pe 7 continente pentru alții și acum donezi km vârstei tale tot pentru altcineva.
Te felicităm pentru asta, nu sunt mulți spotivi care să facă asta. Crezi că asta te motivează mai mult decât doar un simplu obiectiv de timp și loc pe podium?
”După ce am alergat prima dată un maraton (Atena, 2011) am realizat că o medalie primită la sfârșitul unei competiții nu te face nici mai deștept, nici mai puternic și nici măcar mai bogat sufletește. Ceea ce însă îți poate da cu adevărat o satisfacție este cum reusești să-i “atingi” tu pe ceilalți cu pasiunea ta.
Ce reușesti să faci, concret, pentru semenii din jurul tău. Cel puțin pentru mine acest lucru contează foarte mult. De aceea, începând cu 2012 am pus pasiunea mea în slujba unor proiecte în care am crezut și cu care m-am identificat la momentul respectiv.
Si da, acest lucru a constituit, de-a lungul timpului, o adevărată ancoră (motivație) de care m-am agățat în momentele dificile din curse sau antrenamente.”
2. Cum te-ai pregătit pentru această cursă de 42 km, pe stadion?
”Să fiu sincer, nu m-am pregătit special pentru alergarea de 42 de kilometri pe care vreau să o fac de ziua mea. După ce m-am întors de la nebunia de cursă din Australia (520km) am luat o pauză mare, de aproape o lună, în care nu am alergat un metru!
Aveam nevoie de pauza aceasta deoarece ultimii doi ani au fost intenși pentru mine, cu cei 2045 km alergați pe cele 7 continente pentru care m-am antrenat aproape 8000 km. Am reînceput ulterior antrenamentele cu alergări de 5 – 10 km, cea mai lungă fiind acum două săptămâni, 25km.”
3. Ne-ai obișnuit să alergi un maraton doar într-o singură etapă din cursele tale, acum vei face asta într-o zi, pentru ca a doua zi să te refaci. Nu este ciudat pentru tine?
”Nu m-am gândit la asta, însă acum că spui tu e foarte probabil ca după cele 105 ture de stadion să mă retrag într-un colț, să fac focul pentru a-mi încălzi mâncarea deshidratată, ca mai apoi să dorm pe jos, într-un sac de dormit :))
M-am obișnuit atât de tare cu aceste curse multi-etapă, în care timp de o săptămâna ți-e dor de o mâncare adevărată, de un pat normal și o recuperare așa cum trebuie, încât într-adevăr va fi tare ciudat ca după cei 42km să vin acasă, să fac un duș și să mă odihnesc așa cum trebuie.”
4. Cine este Severin Irimia și de ce faci asta pentru el?
”Severin este primul român invitat să participe la cea mai mare competiție de CrossFit din lume, câștigând, anul acesta, pentru a treia oară titlul de The Fittest Man în România și, implicit, și mult râvnita invitație în Statele Unite la Reebook CrossFit Games.
Așadar, România are pentru prima oară șansa de a participa la cea mai mare competiție de CrossFit din lume, prin persoana și prezența lui Severin Irimia. Anul acesta, în concurs sunt aproximativ 168 de campioni naționali fete + 168 campioni naționali băieți + alți candidați, primii din lume după open, echipe, masters, teenagers (totalul fiind de circa 500 de concurenți).
Știm cu toții că deplasările în afara țării pentru orice sportiv (de performanță sau amator) implică, de multe ori, costuri destul de mari, pe care mulți dintre ei nu reușesc să le acceseze (federații, sponsorizări, etc). Nu de multe ori, de-a lungul timpului sportivi talentați n-au reușit să-și urmeze visul, blocându-se în considerente de ordin financiar.
Mi-am dorit ca anul acesta să-mi dăruiesc ziua de naștere pentru ca Severin să-și poată urma visul și să reprezinte România la competiția din USA. Așa că, toți cei care vor dori să-mi facă un cadou, o pot face aici:
https://totulesteposibil.galantom.ro/fundraising-pages/view?id=9087
Fondurile strânse vor merge către Severin prin Asociația Totul este posibil.”
5. Cum vezi tu sportivii care ies afară și reprezintă țara în concursuri internaționale?
”Fie amatori sau profesioniști, ar trebui să ne mândrim cu ei. Sunt oameni care pun mult efort și pasiune în ceea ce fac.
Poate nu ies tot timpul rezultatele așteptate, dar ca și în viață și în sport orice cădere îți oferă oportunitatea să te ridici mai puternic și să o iei de la capăt.
Așadar, îi privesc cu mult respect.”
6. Ce speri să obții după evenimentul organizat de ziua ta?
”Îmi doresc, din tot sufletul, ca lumea să doneze și să se strângă cei 3000 de lei pentru Severin. Nu este o sumă mare, dar pentru el contează. Îi îndemn pe prietenii mei care voiau să îmi cumpere un cadou să n-o facă și în schimb să doneze suma aceea.
Mi-ar face o mare bucurie și cred că și ei, la rândul lor, se vor simți minunat știind că pot contribui la visul unui campion.”
7. Ce ar trebui oamenii din jurul tău să înțeleagă din gesturile pe care le faci tu?
”Mi-ar plăcea să cred că gesturile mele nu trec neobsevate, că ating inimi și că undeva, acolo, într-un colțișor al minților tuturor celor care mă cunosc încolțește ideea de a dărui, de a face ceva și pentru cei de lângă ei.
Mi-ar plăcea ca mai mulți dintre noi să ne ridicăm capul din pământ și să privim în stânga și în dreapta noastră la cei care trec neobsevați pe lângă noi, dar care au povești de viață extraordinare.
Mi-ar plăcea să facem mai mult și să spunem mai puțin.”
8. Ce crezi că lipsește din peisajul sportivilor români?
”Nu cred că putem vorbi de o regulă generală, aplicată tuturor sportivilor români. În definitiv, fiecare dintre noi suntem unici, cu propriul sistem de credințe, valori, cu obiectivele noastre, cu modul nostru unic de a vedea și a trăi viața.
Însă mi-ar plăcea să văd mai multă empatie atât între noi sportivii (amatori sau profesioniști) cât și față de ceilalți din jurul nostru.”
9. De data aceasta, peisajele din Antarctica sau Australia se vor schimba cu 105 ture pe stadion, ești pregătit pentru asta?
”Hahaha! Nu! Sincer să fiu, n-am mai alergat un maraton pe pistă. Cu siguranță va fi destul de plictisitor prin prisma peisajului care se repetă, însă sper să am alături de mine, joi, pe stadionul Dinamo cât mai mulți prieteni care să mă țină de vorbă, ca să treacă timpul mai repede.
Pot să spun că cea mai apropiată experiență de acest gen, prin prisma traseului care se repetă a fost o etapă din Antarctica, în care m-am învârtit pe o bucla de 1,5km vreo 12 ore. Aici, cu siguranță voi termina în puțin peste 3 ore.”
10. Andrei, ce îți dorești de la noul an din viața ta? Care sunt planurile tale pentru următoarea perioadă?
”În primul rând, îmi doresc să fiu sănătos atât eu cât și familia mea. Pe plan sportiv, nu am conturat încă niciun plan. Cu siguranță voi mai alerga la curse multi-etapă prin locuri frumoase în lume.
Îmi plac tare mult experiențele acestea și am ajuns cumva să mă identific cu tipul acesta de curse.
Tot ce pot spune este că îmi doresc foate tare ca din proiectul CaliVita 7 Deserts să rezulte o carte și un documentar.
Veți ști, cu siguranță, când se va întâmpla asta”
Mai multe detalii despre eveniment poți găsi AICI.
Povestea completă este AICI.