Acasă Ambasadori 2017 cu Ioana și Alex, cuplu ambasador Trisport

2017 cu Ioana și Alex, cuplu ambasador Trisport

327
0

Povestea Ioanei și a lui Alex este cu atît mai interesantă cu cît cei doi sunt pasionați de sport și fac din asta un stil frumos de viață. Tot sportul este cel care i-a legat, pe vremea cînd Ioana nu știa să înoate, deși plănuia o cursă de triatlon, iar Alex era cel care preda cursuri de înot axate pe nevoile Ioanei. În concluzie, Ioana a învățat să înoate, iar Alex s-a ales cu o viitoare soție, acum fiind cea mai frumoasă familie de triatloniști și sportivi de anduranță.

 

De 5 ani de zile fac sport împreună și au învățat să își stabilească obiective principale separate, tocmai ca atunci cînd unul are cea mai mare nevoie de susținere, celălalt să fie liber și să îi poată oferi tot ajutorul. Un amănunt foarte important și foarte smart, mai ales că ambii tînjesc după timpi de PR sau locuri cît mai bune pe podiumurile curselor la care participă.

 

Alex este mastermindul din spatele planurilor de antrenamente, iar Ioana se ocupă de partea de nutriție, pentru o cea mai bună formă în antrenamente sau curse. După 5 ani de cînd se antrenează împreună, cei doi au devenit instructori de triatlon, cu acte în regulă.

 

Cu toate că nu au un sport preferat din cele trei care compun triatlonul, pentru că planurile lor de antrenament variază de-a lungul anului, în perioada asta Alex prefera înotul, iar Ioana bicicleta. De obicei, sunt momente în care sportul preferat este cel la care înregistrează cele mai multe progrese.

 

Le-am analizat puțin motivele pentru care cei doi sunt pasionați de sport și, în timp ce partea feminină a familiei face sport pentru atît de multe motive, Alex face sport doar pentru că-și dorește să mănînce orice, fără să se îngrașe.

 

Noi credem că viața lor este plină de momente frumoase, curse bune și rezultate excelente.

 


1. De ce considerați că oamenii ar trebui să facă sport zilnic? Vouă ce beneficii vă aduce asta?

 

     

Ioana: Fac sport în mod constant de aproximativ 10 ani. A durat ceva timp să îmi găsesc activitatea potrivită și să ajung la triatlon, chiar dacă la început mi se părea imposibil să alerg distanțe lungi sau să înot mai mult de cîteva lungimi de bazin. Am descoperit, de-a lungul timpului, că sportul este un fel de panaceu universal: te simți deprimat – fă sport, vrei să slăbești – fă sport, nu ai energie – fă sport! Sincer, dacă ar fi doar un lucru pe care să îl schimb în 2018 față de anii trecuti, acesta ar fi sfatul pe care mi l-aș da: fă sport! Corpurile noastre nu au evoluat de-a lungul mileniilor ca noi să fim sedentari. Din contră, suntem ființe foarte bine adaptate la mișcare și să fim activi este în natura noastră.

Alex: Ajută la eliberarea stersului cotidian și îți dă un vibe bun pentru toată ziua. Pe mine mă ajută să nu mă îngraș și să pot mînca orice și oricând.

 

2. Care a fost cea mai faină cursă din 2017, în care Garmin Fenix 5s să vă fie partner de suferință?! De ce a fost cea mai faină?

 

Ioana: Cea mai faină cursă din 2017 a fost Ocean Lava Hero, practic un “half-ironman”, la Mamaia. A fost de altfel și prima cursă la care am folosit Garminul meu Fenix5s și a fost o noutate pentru mine să concurez cap-coadă cu același device la toate trei sporturile (înot, ciclism și alergare). Mi-a plăcut mult cursa pentru că traseul a fost exclusiv plat și nu am prea des șansa să mă pot bucura de un traseu de viteză. Este o provocare diferită față de cursele cu urcări, unde trebuie să gestionezi diferit energia. La Ocean Lava Mamaia a trebuit să trag mereu la limita mea superioară de efort, fără niciun moment de respiro. Ceasul Garmin m-a ajutat foarte mult pentru că am putut să îmi urmăresc constant pulsul și viteza și să nu scad nicio secundă tempo-ul. Mai ales la bicicletă, în care într-o direcție suflă foarte tare vîntul de față, iar în cealaltă veneam împinsă de vîntul de spate. Am putut să urmăresc pulsul constant, ca să merg cu același efort, chiar dacă vitezele erau total diferite.

 

Alex: Semimaratonul București a fost, de departe, cea mai mișto cursă din sezon, pentru că rezultatul a depășit, cu mult, așteptările, într-o maniera pozitivă. Doar ce veneam după o zi grea în care am pedalat destul de mult și seara am fost la un party pînă tîrziu în noapte. A doua zi, după doar cîteva ore dormite, am luat startul la semi unde, deși fermentam încet și sigur, am reusit să ”keep it together” pînă la final și să ocup ultima treaptă a podiumului extins :-).

 

3. Care este cursa de referință pe care ați plănuit-o pentru 2018? Care sunt obiectivele acestei curse?

 

Ioana: Fac momentan un experiment pentru 2018 – am intrat în sezonul de antrenamente mai devreme, din noiembrie 2017. Momentan, prima cursă din sezon, de pe 2 Februarie, în Dubai (Ironman 70.3) a fost un test care mi-a dovedit că sunt în forma pe care mi-o doresc. Acum urmează să particip la un Ironman, în perioada Mai-Iunie. Altfel, dacă nu mă simt în formă și nu reușesc să construiesc sezonul devreme, am să las să treaca mai mult timp și să mut acest proiect pentru luna August. Pe lîngă acesta, intenționez să particip la 4 half-uri în 2018. Este formatul meu preferat de cursă, suficient de lung cît să necesite anduranță, dar suficient de scurt încît sa pot dezvolta viteza.

Alex: Challenge Venice (este un full ironman) unde obiectivul este unul de timp, nu de loc. Îmi doresc ca la finalul cursei ceasul să arate sub 9 ore (înot + t1 = 59min, ciclism + t2 = 4h55, alergare = 2h58, total 8h52′ )

 

4. Care este funcția pe care o folosiți cel mai des la ceasul Garmin Fenix 5s?

 

Ioana: Monitorizarea pulsului este de departe cea mai folosită la bike & run. Asta mă ajută foarte mult să fac antrenamentele grele cu adevărat grele, iar cele ușoare cu adevărat ușoare. Am observat că aveam tendința să stau prea mult în zona 3, unde nu este suficient de ușor pentru recuperare, dar nici suficient de greu pentru progres. La înot îmi place că ceasul este gândit foarte inteligent și pot să fac atît intervale, cît și “drills” – exerciții de tehnică, pe care să le socotesc toate într-un singur antrenament, apăsînd doar un buton. Pentru alergare, Interval Training mi se pare cel mai util și îl folosesc la antrenamentele pentru dezvoltarea vitezei.

Alex: Alergare și bicicletă.

 

5. Folosiți ceasul Garmin Fenix 5s de câteva luni. De ce ați ales tocmai acest model de Garmin?

 

Ioana: Pentru mine a fost foarte important să am un model care îmi oferă funcțiile pentru toate sporturile pe care le practic. O autonomie mare a bateriei a fost iarăși un criteriu esențial, pentru că în cursele de Ironman ajung la peste 12 ore de efort continuu. De obicei, dimensiunea unor astfel de modele este considerabilă, iar eu fiind femeie, și mică de statură, nu mă simțeam bine să port o “caramidă” la mînă. Modelul Fenix 5S m-a cucerit și cu dimensiunea redusă, practic este un pocket-rocket, are toate funcțiile necesare și chiar mai mult decît am nevoie, totul împachetat într-o carcasă fină și elegant. Port ceasul de cele mai multe și ca accesoriu la birou și merge accesorizat bine la cămașă si chiar cu unele rochii.

Alex: Arată foarte cool și se potrivește cu personalitatea mea mai feminină 🙂

 

6. Vă monitorizați pașii, caloriile, somnul?

 

Ioana: În prima lună nu l-am scos de la mînă decît să îl încarc. Am dormit cu el constant și mi s-au părut foarte utile informatțile despre somn. Am descoperit că, deși dormeam un număr suficient de ore, somnul profund era foarte puțin, și cred că acesta era unul din motivele pentru care mă simțeam obosită. În plus, am remarcat că am o personalitate dublă ca să spun așa – la antrenamente sunt foarte activă, dar în afara lor, în viața de zi cu zi, sunt o persoană excesiv de sedentară. Nu reușeam, de multe ori, să îmi fac norma de pași pe zi și stăteam nemișcată pe scaunul de la birou cu orele. Mi-a fost foarte util reminderul să mă mișc din oră în oră și mi-am schimbat rutina cu niște obiceiuri mai sănătoase, fac pauze mai dese și după masa de prînz mă duc la o scurtă plimbare. Acum îl port doar în timpul zilei, nu și noaptea, decît în cazul în care mă simt foarte obosită. Dacă observ că am probleme cu somnul, iau masurile necesare și reduc din antrenamente.

Alex: Never, că mă deprimă ….

 

7. Indicatorii de performanță vă sunt folositori? (VO2 max, timp refacere)

 

Ioana: Aș spune că la VO2 max ceasul este puțin mai optimist decît mine 🙂 Îmi dă niște valori care se traduc în Race Predictor în timpi mult mai buni decît am eu acum. Deși asta mă motivează să trag mai tare și m-a convins, spre exemplu, să încerc să fac un semimaraton sub 1h30min. Este unul dintre proiectele pe anul acesta, ar însemna un personal best mai bun cu 4:30 minute față de timpul meu actual. În ce privește timpul de refacere, de multe ori nu am cum să îl respect în totalitate. După antrenamentele foarte tari, de multe ori, fac un antrenament ușor, de refacere, a doua zi. Conform ceasului ar trebui să iau pauză mai lungă, uneori, și fiindcă sunt limitată în ce privește timpul dedicat antrenamentelor, nu am cum să le amîn pe mai tarziu.

Alex:  Oficial, sunt foarte buni, îți oferă posibilitatea să te ghidezi pentru următoarele antrenamente și, deși este posibil să te simți moleșit, ceasul îți poate confirma că ești foarte ok să începi o nouă sesiune de antrenament.

 

Neoficial……îi bate lanțul rău de tot. Categoric că algoritmii pentru vo2max sunt pur estimativi și nu se compară cu testările în laborator (ceasul ziceam că am 67 la alergare și în laborator aveam 72.3, dar repet este un algoritm care te ghidează și estimează), iar funcția de recovery…..mereu îmi dă overtraining, recovery 48-60 ore după fiecare antrenament….dacă e după el trebuie să mă antrenez din 3 în 2 zile…..încă nu am ajuns să ne cunoaștem mai intim și să știm ce ne poate pielea.

 

8. Cum vă pare noul senzor de puls optic Elevate?!

 

Ioana: Senzorul de puls optic la încheietură a fost o surpriza incredibil de plăcută! Ca și context, de fiecare dată cînd trebuia să port centura de puls la antrenamente, trebuia să o strîng foarte tare, altfel la cea mai mică mișcare nu mai îmi detecta pulsul. Am schimbat multe centuri și branduri, fără însă să ajung la o soluție. Am ajuns, din acest motiv, să am răni sub bustieră și chiar să renunț, cu totul, la antrenamentul pe bază de puls. M-am bucurat enorm să găsesc o soluție care să îmi monitorizeze pulsul în antrenamente doar pe încheietură, este incomparabil de comodă și utilă. Am făcut cîteva antrenamente în paralel, cu Fenix 5S la încheietură și cu o centură de puls conectată la alt ceas. Am vrut să compar valorile HR și, spre bucuria mea, diferența a fost insesizabilă, de 2-3 bătăi pe minut. Îmi monitorizez pulsul la toate antrenamentele și pe parcursul zilei și dacă valorile Resting HR variază prea mult știu că este timpul pentru ceva mai multă odihnă.

Alex: Oficial….best thing ever invented! Neoficial… cînd alerg tare (sub 4min/km pulsul arată bine 153/157), cînd alerg ușor (peste 4min30/km îmi arată puls de 160 mereu….) orice alergare lungă de 24+km, pulsul meu e peste 159, în condițiile în care alerg ușor. De asta folosesc centura de puls.

 

9. Dar LiveTrack-ul?

 

Ioana: Mărturisesc că nu îl folosesc, pînă acum nu am avut nevoie de el.

Alex: Ninja! Cînd mă antrenez sau concurez, totul este dezactivat, locațiile de pe telefon, find my iphone….aproape că nici gps-ul nu merge 🙂

 

10. Cât ține bateria la ceas?

 

Ioana: Cel mai mult m-a ținut 12 ore, la Ironman Maastricht, cu HR și GPS funcționînd încontinuu. La următorul Ironman voi avea mai multă grijă la setări, ca să văd dacă pot împinge această durată și mai departe. Deși, în funcție de traseul pe care îl aleg, poate nu va mai fi nevoie de atît de mult timp 😀

Alex: Bateria e foarte ok, ținînd undeva la 4-5 zile timp în care folosesc gps/up 2-3ore /zi

 

11. Cât de importantă este odihna pentru un sportiv? Câte zile pe săptămână acordați odihnei?

 

 

Ioana: Odihna este esențială, practic antrenamentul în sine este un stimul, dar adaptarea corpului se face la odihnă. Mai ales pentru aceia dintre noi care jonglăm cu pasiunile sportive și job-uri stresante, cred că odihna are un rol esențial în refacerea organismului, atît fizic cît și mental. Încerc să am, în fiecare săptămînă, măcar o zi de odihnă, de obicei lunea sau vinerea. Dar, dacă mă simt în formă, fac un antrenament ușor, o oră de mișcare și în ziua respectivă.

Alex: Refacerea este la fel de importanta ca si antrenamentul si de aceea trebuie sa i se acorde aceeasi atentie sporita. Eu iau o zi de pauza tiotala la 10 zile de antrenament. Asta face sa sotia sa fie uneori nemultumita ca duminica plec de acasa si miercurea stau si zac pe canapea 🙂

12. Care este sfatul vostru (avizat) pentru clienții Trisport, acum, la început de 2018?

 

Ioana: Planifică din timp obiectivele pentru 2018 și asigură-te că ai tot necesarul să le îndeplinești, atît ca plan de antrenament, cît și ca echipament sau tehnologie. O planificare bună te ajută să depășești multe obstacole și este fundamentul oricărei reușite. Un motto după care mă ghidez este Train Hard, Race Easy. Nu concursurile sunt cheia succesului, ci antrenamentele 😉

Alex: Munciți pe brînci, faceți bani cu găleata ca să puteți agresa cardul cît mai des cumpărînd tot felul de chestii pe care, cu siguranță, le vei folosi cîndva, pentru că această lume sportivă te prinde mai repede decît te poți aștepta.

 


Ceasul Ioanei Molnar și a lui Alex Diaconu este un Garmin Fenix 5S

www.trisport.ro

Photo credit: facebook Team MD – Traithlon Coaching, teammd.ro, ioanamolnar.ro, facebook Ioana Molnar, facebook Alex Diaconu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here