Acasă Ambasadori 2017 cu Gligor Andrei, ambasador Trisport

2017 cu Gligor Andrei, ambasador Trisport

97
0

Andrei Gligor este unul dintre cei mai compleți ultramaratoniști din România. Din 2011 a descoperit alergarea și, de atunci, aleargă pentru a-și descoperi calități pe care nu s-a gîndit că le are și de a privi viața din perspective pe care alții, încă, nu le cunosc.

Viața de familie îl ajută pe Andrei să se bucure de fiecare cursă, mai ales că aleragă cu gîndul la cei dragi și asta îi dă energie pentru fiecare moment greu al unei curse. Și cauzele nobile, pentru care aleargă, îi întregesc dorința de a-și depăși limitele prin cele mai frumoase trasee de alergare.

De la el am învățat că niciodată nu este prea tîrziu pentru visurile și obiectivele propuse la fiecare început. Iar poveștile sale prind viață pe blogul său personal, acolo unde poți descoperi cît de ușor îi este lui Andrei să alerge pentru atît de multe cauze nobile.

 


1. De ce consideri că oamenii ar trebui să facă sport zilnic? Ție ce beneficii îți aduce asta?

Într-o lume în care am ajuns din ce în ce mai mult să depindem de mijloace de transport pentru a ne deplasa dintr-un loc în altul, în care statul pe scaun, la birou ajunge să însemne, uneori, mai mult de o treime dintr-o zi, sportul, mișcarea, este cea mai la îndemînă opțiune atunci cînd vine vorba de un stil de viață sănătos. Beneficiile pe care mi le-a adus sportul și pe care continuă să mi le aducă sunt echilibru interior, perseverență, răbdare, un tonus bun în fiecare zi.

 

2. Care a fost cea mai faină cursă din 2017, în care Garmin Fenix 5x să îți fie partner de suferință?! De ce a fost cea mai faină?

În 2017 i-am promis partenerului meu de antrenament, Garmin Fenix 5x, că îl duc la plimbare pe trei continente și il voi pune la treabă la unele dintre cele mai dificile curse de pe Glob. Au fost, în ordine Sahara Race (Namibia) 250km, Gobi March (China) 250km și Grand to Grand Ultra (USA) 273km. Cea mai faină mi s-a parut G2G Ultra datorită peisajelor fabuloase și a terenului extrem de variat pe care am alergat.

 

    

 

3. Care este cursa de referintă pe care ti-ai plănuit-o pentru 2018? Care sunt obiectivele acestei curse?

În 2018 aventura CaliVita 7 Deserts continuă cu trei continente noi: Europa, unde voi alerga la Fire&Ice Ultra 250km, America de Sud – Atacama Crossing (Chile) 250km și Antarctica – The Last Desert 250km. Toate cele trei curse se desfășoară în condiții extreme de temperatură și relief, însă, cu siguranță cea din Antarctica va fi o adevărată provocare. Ca obiectiv, mi-am propus să continui seria clasărilor în top 10 pe care am început-o la Grand 2 Grand (loc 7 general și 2 la categoria de vîrstă 40-49) și să mă apropii cît mai mult de podium și, de ce nu, să pășesc pe una din treptele lui.

 

4. Care este funcția pe care o folosești cel mai des la ceasul tău Garmin Fenix 5x?

Cu siguranță funcția cea mai des folosită este Run, însă îmi place ca la sfîrșit de săptămînă să mă uit și pe indicatorii de performanță.

 

   

      

 

5. Folosești ceasul Garmin Fenix 5x de câteva luni. De ce ți-ai ales tocmai acest model de Garmin?

Am ales Garmin Fenix 5x datorită hărților GPS integrate și asta pentru că am nevoie de hărți în locațiile destul de izolate în care se desfășoară cursele multi etapă din circuitul CaliVita 7 Deserts. Hărțile au fost extrem de folositoare în Namibia și China, dar și în Statele Unite.

 

6. Îți monitorizezi pașii, caloriile, somnul?

În primele luni eram obsedat de monitorizarea acestor trei indicatori și am purtat ceasul non-stop. Monitorizarea somnului mi se pare un indicator foarte important atunci cînd vine vorba de refacere după un antrenament susținut sau după o cursă. Din păcate, de cîteva luni ceasul nu mai înregistrează (sau dacă o face nu mai raportează) indicatorul somn, chiar dacă port ceasul pe timpul nopții.

 

7. Indicatorii de performanță îți sunt folositori? (VO2 max, timp refacere)

Cu siguranță, dacă vrei să te antrenezi cu cap și să ții cont de toți parametrii pe care îi oferă ceasul Garmin, atunci nu poți să ignori VO2 max și timpul de refacere. În ceea ce mă privește recunosc că la finalul multor antrenamente, atunci cînd ceasul îmi indică un timp de refacere de 1-2 zile, de multe ori nu l-am luat în seamă și am ieșit din nou la antrenament, înainte de timpul indicat de ceas. Poate în 2018 o să fiu mai ascultător.

 

8. Cum îți pare noul senzor de puls optic Elevate?!

Senzorul de puls optic a fost un feature foarte așteptat printre fanii Garmin și aici recunosc, mă încadrez și eu. Natura curselor la care particip eu în ultima vreme, curse ce presupun alergarea cu un rucsac în spate destul de greu, rucsac a cărui greutate se echilibrează datorita celor două bidoane de 750ml din față, făceau practic destul de incomodă purtarea unei centuri de puls. Și atunci, apariția unui model cu senzor optic de puls la încheietura mîinii a fost, pentru mine, un mare plus. Menționez că înaintea lui Fenix5x am avut un Fenix2, așadar saltul a fost uriaș.

 

9. Dar LiveTrack-ul?

Deși nu l-am folosit decît în cîteva antrenamente, mi se pare o caracteristică de luat în seamă, în special atunci cînd suntem în zone mai puțin cunoscute și vrem să ne semnalăm poziția GPS unor persoane apropiate.

 

10. Cât te ține bateria la ceas?

În modul GPS , sincronizare la 1s m-a ținut 16h în Namibia, în etapa lungă.

 

 

11. Cât de importantă este odihna pentru un sportiv? Câte zile pe săptămână acorzi odihnei?

Din păcate, datorită programului meu extrem de ciudat de la birou (lucrez în ture) și a celorlalte activități ce țin de casă și familie, media orelor de odihnă în 24h este pe undeva pe la 5-6, foarte puțin față de cît ar trebui. Odihna este importantă pentru noi toți, chiar dacă facem mișcare sau nu. Dar pentru sportivi este cu atît mai importantă cu cît de asta depinde în proporție de 80% recuperarea după antrenamente sau curse.

 

12. Care este sfatul tău pentru clienții Trisport, acum, la început de 2018?

Alergați, înotați, bicicliți cu inima și povestea se scrie de la sine. Nu renuntați la visurile voastre și adaptați-vă în permanență!

 

 


 

Ceasul lui Andrei Gligor este un Garmin Fenix 5X

www.trisport.ro

Photo credit: www.andreigligor.ro, facebook Ciucaș X3, facebook Grand To Grand Ultra, facebook Gobi March, www.4deserts.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here